01. 03. 2017.

Gojaznost kućnih ljubimaca


Gojaznost ljubimaca - Panvet


   Kao i kod ljudi, ljubimci sa viškom kilograma imaju češće zdravstvene probleme, lošiji kvalitet života i veće predispozicije za odredjene bolesti i poremećaje.

   Zdravstveni rizici do kojih dovodi gojaznost vremenom su sve veći i mogu biti fatalni ukoliko se ne spreče, najčešće su to:
- Oštećenja zglobova, kostiju i ligamenata
- Dijabetes
- Teškoće pri disanju
- Nedostatak kondicije
- Sklonost ka pregrevanju i toplotnom udaru
- Loša funkcija jetre
- Reproduktivni problemi
- Problemi sa varenjem
- Smanjen imunitet
- Problemi kože i krzna
- Povećan rizik od kancera
- Bolesti srca, krvnih sudova, povišenog pritiska i holesterola u krvi


Oštećenja zglobova, kostiju i ligamenata

  Oko 25% ljubimaca sa viškom kilograma ima ozbiljne probleme sa zglobno-koštanim strukturama koje nisu dizajnirane da nose veliki teret. Vremenom dolazi do oštećenja, bolova i pojave artritisa.
  Pritisak na zglobove prenosi se i na okolne tetive i mišiće koji trpe pojačan napor, što rezultuje povredama tetiva i ligamenata kolena koje se moraju uglavnom hirurški rešavati. Tu su i povrede ramenog pojasa, lakta, skočnog zgloba praćene jakim bolovima i nemogućnošću normalnog kretanja životinje.
 Jazavičari sa viškom kilograma mogu imati i probleme diskus-hernije, zbog povećanog opterećenja na njihovu dugu kičmu. o ovom problemu možete više pročitati OVDE.

Mačka sa viškom kilograma - Panvet
Mačka sa viškom kilograma



Dijabetes

  Vrlo česta komplikacija gojaznih ljubimaca je šećerna bolest. Gojaznost i prejedanje izaziva povećanu potrebu za insulinom iz pankreasa. Vremenom pankreas ne uspeva da proizvede dovoljnu količinu insulina, ili prosto ćelije pankreasa "sagore" u hiperprodukciji ovog hormona i ugase se.
  Rezultat - patološko povećanje nivoa glukoze u krvi, što dovodi do brojnih drugih problema i životno je opasno stanje ukoliko se insulin veštački ne ubrizga u krvotok ljubimca svakog dana.

Teškoće pri disanju

   Propratna pojava gojaznosti su teškoće pri disanju, jasno čujan šum pri udisanju pogotovo, ovo nastaje zbog masnih naslaga u grudnom košu koje onemogućavaju njegovo puno širenje, kao i dijafragma koju pritiska takodje preveliki stomak. Da stvar bude gora, veće telo zahteva više kiseonika, te se ljubimac bukvalno muči da nadiše dovoljnu količinu. Vremenom ovakvo stanje dovodi do funkcionalne bolesti pluća, još većeg opterećenja srca, visokog pritiska, manjka kondicije i smrti.
   Takodje ovakve životinje predstavljaju problem i veterinarima u slučaju da ih je potrebno sedirati i uvesti u anesteziju. Rizik od lošeg ishoda operacija se povećava nekoliko puta u odnosu na ljubimca sa normalnom telesnom težinom. Anestetici su većinom liposolubilne supstance i potrebno je mnogo više vremena da njihovo dejstvo prestane kod gojaznog ljubimca. Sama operacija traje duže i neizvesnija je ako ljubimac ima velike naslage sala oko organa koje treba ukloniti pre konkretne hirurške intervencije na samom organu.


Životinje sa viškom kilograma imaju veću predispoziciju za  čitav niz bolesti


Reproduktivni problemi

  Ljubimci sa prekomernom težinom, pored veće sklonosti ka urinarnim infekcijama, često imaju problema sa nivoima hormona i visokog pritiska - faktora koji utiču na smanjenu mogućnost začeća. Gojazni ljubimci se teško kote, imaju manje i slabije razvijeno potomstvo i vrlo često moraju ići na carski rez, što predstavlja rizik sam po sebi.

Digestivni problemi

  Problemi organa za varenje su izuzetno česti kod životinja sa viškom kilograma, od zatvora, problema sa dijabetesom, do masne jetre i sporog metabolizma.

Smanjen imunitet i sklonost ka kožnim infekcijama

  Ovi problemi su posledica promena u radu lojnih žlezda u koži životinje, hormonalnog disbalansa i smanjene mogućnosti da ljubimac sa viškom kilograma redovno održava svoje krzno i higijenu. To se posebno vidi kod mačaka koje usled gojaznosti ne mogu dopreti do svih delova tela koje bi inače trebalo da čiste. Svi ovi faktori dovode do veće učestalosti bakterijskih i gljivičnih infekcija kože.


Gojazan kunić


Povišen rizik od onkoloških oboljenja u odnosu na ljubimce optimalne težine

  Ovo je skup više faktora, prvenstveno smanjenog imuniteta i pokretljivosti, hormonalnog disbalansa i sklonosti ka prejedanju poslasticama koje sadrže proste šećere. Smatra se da ljubimac sa viškom kilograma ima i 20% veću šansu da oboli od odredjenih vrsta tumora, kao što su tumori mokraćne bešike, dojki i reproduktivnih organa ukoliko nisu sterilisani. Tumori limfnih čvorova i jetre su nešto manje zastupljeni od predhodno navedenih, ali opet više nego kod ljubimaca sa optimalnom telesnom težinom.

Kako proveriti da li Vaš ljubimac ima višak kilograma


  Obzirom na različitost vrsta i rasa ljubimaca, nemoguće je generalizovati neki standard po kom bi se utvrdjivalo da li ljubimac odstupa od neke idealne vrednosti, ali prostom vizuelnom procenom lako možete utvrditi da li je vaša mačka, pas, kunić, hrčak, ili neki drugi ljubimac gojazan.

   Kod pasa i mačaka trebalo bi da se naziru ili, jasno osete pod prstima (ukoliko ljubimac ima dugu dlaku) rebra, kičmeni pršljenovi i karlica. Gledano odozgo ljubimac treba da ima uvučen struk, kao i to da mu stomak ne visi već da bude blago uvučen prema kičmi u odnosu na zemlju.
Kod mačaka takođe značajan pokazatelj je ukoliko životinja nije sposobna da adekvatno održava svoju ano-genitalnu regiju, ledja i zadnje noge.
Kod kunića i hrčaka prostim posmatranjem ponašanja lako možete uvideti da se životinja ne kreće lako i da se brzo zamara.

Tipovi gradje ljubimaca - Panvet
Tipovi gradje ljubimaca


Faktori koji doprinose gojenju


Rasa
  Neke rase pasa kao što su retriveri, jazavičari, buldozi, biglovi, koker-španijeli, rotvajleri, bokseri, bernski psi i baseti mogu biti skloniji gojenju nego druge rase. Ženke persijskih mačaka su najsklonije gojenju u mačijem svetu.

Starost
  Rizik od gojaznosti povećava se sa godinama usled smanjenja agilnosti životinje i usporavanja metabolizma, u kasnijim godinama života moguće su i veće povrede, hormonski disbalans i drugi faktori koje doprinose ovom stanju.

Sterilizacija/kastracija
  Ljubimci koji su sterilisani , ili kastrirani su mirniji i manje agilni od onih koji to nisu, tako da su u većem riziku da obole od bolesti koje prate povećanu telesnu težinu.

Pol
  Generalno su ženke svake vrste te koje su više sklone gojenju od mužjaka. Ženke inače imaju veći procenat masti u organizmu i sklone su nakupljanju masnih naslaga i zbog trudnoće i hormonskih ciklusa.

Brojni faktori doprinose preteranom gojenju ljubimaca

Hormonalni status
 Gotovo je sigurno da će ljubimac sa dijabetesom, problemima sa nadbubrežnom i štitnom žlezdom imati problem sa telesnom težinom ukoliko se sistematski i na vreme ne pozabavite ovo problematikom.

Vlasnik i njegovo ponašanje prema ljubimcu
  Ovo je vrlo bitan faktor, možda i jedan od presudnih u celom problemu. Vlasnici su ti koji svojim modelom ponačanja, ishrane, navika i fizičke (ne)aktivnosti najviše utiču na to da li će njihov ljubimac biti gojazan. Ukoliko Vašeg ljubimca konstantno častite slatkišima, preterano i često hranite, ne šetate redovno, ili meka srca dopustite da od Vas konstantno traži hranu - velika je verovatnoća da ćete tokom vremena imati gojaznog ljubimca sa svim problemima koje ovo stanje nosi. Takodje ljubimci često dele životni stil svog gazde i njegove prehrambene navike, ukoliko gazda ima višak kilograma sasvim je verovatno da će ih i njegov ljubimac imati.

Odredjeni lekovi
 Neki lekovi poput fenobarbitona - leka koji se koristi protiv epilepsije, zatim kortikosteroida, antibiotika koji se dugo koriste i hormonskih preparata mogu izazvati stvaranje masnih naslaga i pojačan apetit. U vezi svih rizika odredjene terapije i njenog uticaja na telesnu težinu ljubimca konsultujte se sa Vašim veterinarom.

Strategija terapije gojaznosti ljubimaca


  Terapija gojaznosti ljubimca treba da ide u tri pravca:
     - menjanje životnih navika životinje
     - smanjen unos hrane
     - pojačano trošenje kalorija fizičkom aktivnošću

   Pod menjanjem životnih navika ljubimca (a često i vlasnika) podrazmeva se dresura i disciplina ljubimca, drastično smanjenje kaloričnih poslastica i nagrada, češće šetnje, nove igračke, ili nova zanimacija za hrčka u kavezu. Ubacivanje novih, hranljivih, a niskokaloričnih sastojaka u ishranu. Morate više pažnje i vremena posvetiti zajedničkim aktivnostima sa svojim ljubimcem. Takodje pratite instrukcije proizvodjača hrane i ne dajte vašem ljubimcu veće porcije nego što je propisano.

Korekcija ishrane ljubimca je presudan faktor
   Smanjenje unosa hrane, količinski, kao i broja obroka, ne znači nužno i lošiji kvalitet ishrane. Danas postoje razni suplementi, posebne hrane za životinje sa viškom kilograma i recepti za pripremu ukusnih niskokaloričnih obroka od  raznovrsnih sastojaka koje možete dati svom ljubimcu. Takodje, vrlo je bitno da ljubimcu dajete više tečnosti nego obično. Za mačke to mora biti hrana bogata posnim mesom, dok je za pse bolje dodati više svežeg povrća, a umesto testenina i poslastica dati voće koje ljubimac voli, takodje vrlo je bitan povećan unos vlakana zbog dužeg osećaja sitosti. Više o optimalnoj ishrani pasa i mačaka možete pročitati OVDE.

   Pojačano trošenje kalorija fizičkom aktivnošću znači duži i češći boravak na otvorenom, postupno povećavanje obima i zahtevnosti fizičkih vežbi i rad na poboljšanju kondicije. Ovo je proces koji zahteva duži vremenski period, ali je izuzetno bitan, pogotovo za ljubimce koji su u kući.


Gojazni ljubimci pas i mačka



   Medikamentozna terapija gojaznosti indikovana je kod ekstremnih slučajeva, gde postoji životna ugroženost i kod nas se retko sprovodi. Ali, za razliku od ljudi, ovi lekovi se nisu najbolje pokazali u terapiji i imali su mnogo neželjenih efekata na i ovako loše opšte zdravstveno stanje ljubimca.

   Konsultujte se sa svojim veterinarom oko strategije terapije i predloženih dijeta kojima se može izlečiti gojaznost i preduprediti čitav niz problema. Osigurajte Vašem ljubimcu zdravlje i dugovečnost.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica