24. 04. 2016.

Vaš ljubimac na putovanju

Putovanje sa ljubimcem - Panvet Subotica

  Približava se sezona godišnjih odmora, zato je pravo vreme za razmišljenje i planiranje puta, ako nameravate da idete u novu turističku avanturu sa Vašim kućnim ljubimcem. 
Sponatnog putovanja u inostranstvo sa kućnim ljubimcem - nema! 

Putovanje sa kućnim ljubimcem Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Putovanje sa kućnim ljubimcem
  Zakonske regulative svake evropske zemlje su manje-više slične i zahtevaju proceduralne, kao i papirološke pripreme za koje je potrebno vreme, kao i izbor adekvatnog pet-frendly prevoznika ako ne idete svojim automobilom. Ne zaboravimo i poseban smeštaj (hotel, motel, kamp naselje) kojem moramo najaviti našeg četvoronožnog turistu - najčešće do mesec dana unapred.

Vakcinacija, pregledi i dokumentacija


 Psi i mačke kao najčešći putnici u većini evropskih zemalja imaju isti zakonski tretman. Za njihovo putovanje potrebne su sledeće procedure:

- Mikročipovanje implantatom pod kožu, čijim se skeniranjem dobijaju podaci o ljubimcu i vlasniku, koji se moraju slagati sa navedenim podacima iz pasoša Vašeg kućnog ljubimca (po novom zakonu, obeležavanju podležu svi novorođeni psi i mačke koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti, odnosno pre napuštanja legla).

- Vakcinacija Vašeg ljubimca protiv besnila

- Najranije 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila, a najkasnije tri meseca pre puta, treba da odvedete psa, ili mačku kod veterinara radi uzimanja uzorka krvi iz kojeg će se odrediti da li je odgovor organizma na datu vakcinu bio zadovoljavajući (titar antitela krvi na besnilo). Uzorak krvi se pregleda u Pasetrovom zavodu u Novom Sadu, ili druge laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije. Rezultati se dobijaju za oko deset radnih dana od dana prijema uzorka.
*Ako je dobijena vrednost rezultata veća 0,5 IJ/ml taj rezultat je dobar i važi DOŽIVOTNO uz uslov da se životinja redovno, jednom godišnje vakciniše - svake godine određenog datuma, ili pre.

- Proveriti kod veterinara opšte zdravstveno stanje psa, ili mačke. Ako je potrebno dati tabletu protiv crevnih parazita, napisati Potvrdu o zdravstvenom stanju koja važi 48 sati i u tom roku treba da odete u Republičku veterinarsku inspekciju u Vašem gradu, koja će Vam izdati Međunarodni sertifikat o zdravstvenom stanju, koji važi deset dana.

Pasoš za kućne ljubimce


- Redovna vakcinacija protiv zaraznih bolesti i tretmani protiv buva, krpelja i parazita. Životinja mora biti očišćena od spoljnih i unutrašnjih parazita najviše šest meseci pre puta i da ne poseduje nikakve spoljne parazite.

- Kućni ljubimci koji su mlađi od tri meseca ne mogu se iznositi iz Srbije.



Pas na putovanju


  Egzotične vrste i druge vrste imaju posebne procedure za dobijanje uverenja, kao i posebna uverenja.  Kućni ljubimci, osim kuca i maca (ptice, razni insekti, tropske ribice, gmizavci, vodozemci, sisari poput glodara, ili zečeva) ne potpadaju pod regulativu koja se odnosi na vakcinaciju protiv besnila, ali može da se zahteva da ispune neke druge kriterijume, ili da budu vakcinisani protiv nekih drugih bolesti.

Pas u putu Panvet Subotica


  Prelazak granice sa kućnim ljubimcem nekad nije jednostavan. Većina zemalja ima na sajtovima državnih ustanova za veterinu navedene carinske prelaze, kao i avio-, ili brodske termnale na kojima se vrši primanje i pregled papirologije, eventualni pregled, ili karantin za Vašeg ljubimca. Ulazak sa više od pet kućnih ljubimaca može pratititi veterinarski pregled na graničnom prelazu, dakle na licu mesta. Ako je vaša željena destinacija Velika Britanija, Irska, Finska, Malta, ili Švedska znajte da ove zemlje imaju posebne sisteme koji detaljno propisuje pravila ponašanja vlasnika i njegovog kućnog ljubimca od rođenja do ulaska u zemlju. Ako ne sledite sve procedure vezane za vakcine i antiparazitne tretmane moguće je da će Vaša životinja završiti u karantinu u trajanju i do 6 meseci, ili čak biti primorana na eutanaziju. 
U Hrvatskoj je zabranjen privremeni boravak opasnih pasa (npr. pit bull terijera), koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).


Spremni za put Panvet Subotica
Spremni za put
  Carinik najčešće vrši pregled neophodne dokumentacije, a po njegovom nalogu, mogu mu se pridružiti i veterinarski inspektor, ili drugo ovlašćeno lice iz nadležnog ministarstva odredjene zemlje. Boravak do mesec dana ne podleže dodatnim regulativama na određenoj teritoriji.
Procedure za putovanje sa kućnim ljubimcem u Hrvatsku i Mađarsku .

  Kompleksan proces za ulazak životinju u zemlju imaju i Australija, SAD, Kanada i Meksiko, u koje je nemoguće ući bez dozvole njihovih veterinarskih i zdravstvenih sistema. 

  U slučaju da putujete u Srbiju iz SAD, ili Kanade, potrebno je da licencirani USDA (United States Department of Agriculture), ili CFIA (Canadian Food Inspection Agency) veterinar popuni tražene formulare. Dokumentacija treba da sadrži i kopiju potvrde o vakcinaciji protiv besnila.

Kontejner


Da biste svojem kućnom ljubimcu osigurali udobno putovanje i držali se svih zakonskih propisa, važno je kupiti odgovarajući kontejner/kavez. On mora biti dovoljno velik da životinja u njemu može ustati, okrenuti se i leći. Pre kupovine obavite precizno merenje životinje u uspravnom položaju – od vrha nosa do repa, pa od šapa do ruba glave. Kontejner mora osiguravati dovoljan protok vazduha i imati čvrsta vrata. Odgovarajući kontejner možete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce, ili preko nekih od internet stranica specijalizovanih za prodaju transportnih pomagala. Ovo je posebno važno ako ne koristite sopstveni prevoz, već idete avionom, vozom, brodom, ili autobusom. Svaki prevoznik ima posebnu politiku prevoza kućnih ljubimaca koji uključuje standarde u veličini, težini i oblaganju kontejnera nepromočivim materijalima, kao i tarife. Većina pet - frendly prevoznika toleriše sitne kućne ljubimce u putničkoj kabini u adekvatnom kontejneru za putovanje ne duža od 10 sati. Za duga putovanja i velike životinje (>10kg) većina prevoznika daje preporuku da idu u prtljažni deo vozila. Evo šta o tome kaže AirSerbia.


Kontejner je preduslov za bezbedan put sa Vašim ljubimcem Panvet Subotica
Kontejner je preduslov za bezbedan put sa Vašim ljubimcem

  Sa veterinarom treba da obavite konsultacije oko uslova putovanja i dobijete savet kako se ponašati u odredjenim situacijama u kojima niste bili ni Vi, ni Vaš kućni ljubimac. Oni se uglavnom svode na sledeće:
- Ne hraniti ljubimca neposredno pred put, pogotovo ne obilnom i teškom hranom
- Dati ljubimcu neki preparat protiv povraćanja, poželjno i za smirenje (ali samo uz dozvolu veterinara)
- Obezbediti mu dovoljne zalihe vode i pristup svežem vazduhu
- Obezbediti zalihe hrane ne koje je Vaš ljubimac navikao
- Ako imate ljubimca koji ima neku hroničnu bolest, obavezno se konsultujte sa veterinarom o terapiji potrebnoj za period Vašeg puta

Putovanje automobilom


  Ovo je najpoželjnija vrsta prevoza za Vas i Vašeg kućnog ljubimca. 
I za ovaj vid putovanja potrebno je da nabavite optimalni kontejner za prevoz ljubimca. Ukoliko je Vaš ljubimac veliki za kontejner, postoje posebni pojasevi za sedišta kojima ćete pričvrstiti ljubimca za zadnje sedište. 
  Ove mere su, ma koliko izgledale surovo, neophodne, da ne bi došlo do nepredviđenih situacija za vreme vožnje koje mogu izazvati opasnost u saobraćaju kako za Vas, tako i za druge učesnike. Putovanje automobilom treba isplanirati tako da imate dovoljno pauza, što znači svakih sat-dva napravite pauzu od barem desetak minuta, prošetajte ljubimca, ponudite mu vodu, ukoliko putovanje traje duže od jednog dana nahranite vašeg ljubimca manjim lako svarljivim obrokom, na pauzi, u vreme kada to obično činite i kod kuće. 
  Klima u automobilu treba da bude podešena na prijatnu temperaturu, ne hladniju od 25*C. Ljubimca staviti na stranu koju ne obasjava sunce i povremeno malo otvoriti prozore na vratima da u automobilu ne bude zagušljivo. 
  
Put psa automobilom Panvet Subotica

Putovanje avionom


  Avionske kompanije imaju veoma stroga pravila o ovim putovanjima koja moraju u potpunosti biti ispoštovana, ili u suprotnom životinja neće biti ukrcana u avion. Psi i mačke dobrodošli su saputnici u putničkoj kabini većine evropskih avio-prevoznika. O tome predhodno morate da se konsutujete sa tur-operaterom, ili na sajtu prevoznika. Njihovo se mesto u avionu valja rezervisati unapred. 

  Ipak, psi i mačke moraju biti u propisanom kontejneru, sa vodootpornim dnom i ne smeju težiti više od 10 kg zajedno sa kontejnerom. Ako prelaze ove parametre, ljubimcima je dozvoljen prevoz u prtljažnom delu aviona koji je pod pritiskom i koji se greje, u odgovarajućem kontejneru, kao poseban prtljag.

Avionska vrsta prevoza je najbolja za daleke destinacije Panvet Subotica
Ova vrsta prevoza je najbolja za daleke destinacije


  Pre puta obavezno ponesite ljubimcu omiljenu igračku - kako biste mu umanjili stres. Takođe poželjno je da što ranije dođete do aerodroma, obzirom da putovanje sa ljubimcem zahteva veće pripreme i papirologiju.

  Obavezno na kontejner stavite vaše ime i prezime, adresu krajnje destinacije, broj telefona, kontakt osobu na krajnjoj destinaciji, Vašu adresu u zemlji u kojoj živite i broj telefona. To će pomoći ako se kojim slučajem ljubimac i njegov kontejner odvoje od Vas. Ponesite noviju fotografiju vašeg ljubimca. Ovo će olakšati drugima da vam pomognu da pronađete Vašeg ljubimca ukoliko dodje do nepredviđenih okolnosti. Toplo ćebe i omiljena četka nisu obavezni, ali će veoma prijati Vašem ljubimcu posle putovanja :)

Putovanje brodom


Postoji veoma malo brodskih prevoznika u svetu koji dozvoljavaju putovanja uz pratnju kućnih ljubimaca. Pre nego što krenete na put važno je odabrati baš takvog prevoznika i slediti njegova pravila. Uz kupovinu karte za ljubimca, važno je uz sebe imati i veterinarska dopuštenja za put. Ovi brodski prevoznici dozvojavaju vlasniku da ljubimce tokom putovanja drže na otvorenim palubama, na kratkoj uzici i uz stalnu kontrolu. Ako vremenske prilike ne dopuštaju ostanak na otvorenom, ljubimci mogu biti i u kabini vlasnika samo ako je cela kabina rezervisana za njega. U većini slučajeva ljubimci bi trebali biti izvan kontakta sa drugim putnicima, izolovani u posebnim kontejnerima. Zbog dužine trajanja i  nepredviđenih situacija, krstarenje sa ljubimcem nije najbolja solucija za provod godišjeg odmora. Ne zaboravimo da i Vaš ljubimac može dobiti "morsku bolest" sto značajno komplikuje boravak na brodu, njemu, a i Vama.

Putovanje autobusom, ili vozom


Pre putovanja autobusom, ili vozom valja proveriti dozvoljava li prevoznik vožnju kućnih ljubimaca. U većini slučajeva kartu za ljubimca nećete moći da kupite bez posebnog odobrenja prevoznika, pa se za to valja pobrinuti na vreme, najčešće do 10 dana pre naznačenog putovanja.


Letovanje i zimovanje


Sve u svemu - obzirom na procedure, avantura putovanja sa kućnim ljubimcem u inostranstvo počinje mnogo pre samog puta. Ona ima svoje mane, čekanje, nervozu i plaćanje taksi, ali zajednički boravak na dalekoj destinaciji i zajedničke fotografije sa letovanja/zimovanja, ostaju kao draga uspomena i garantuju dobar provod. Srećan put!

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica


Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica