26. 04. 2016.

Sterilizacija pasa i mačaka

Sterilizacija pasa i mačaka Panvet veterinarska stanica Subotica



   Sterilizacija pasa i mačaka je tema koja donosi brojne polemike o ispravnosti tog postupka i moralnom stavu samog zahvata...

   Trend, a i preporuka Svetske Veterinarske Organizacije jeste da je sterilizacija kućnih ljubimaca preporučljiva, u svim onim slučajevima gde je ljubimac samo to, a ne i priplodni materijal radi davanja potomstva. U mnogim zemljama ova tema je regulisana i zakonom, te se uzgojem mogu baviti samo registrovani odgajivači, a vlasnici kućnih ljubimaca su u obavezi da sterilišu svog ljubimca.

Pas i mačka Panvet veterinarska stanica Subotica
U razvijenim evropskim zemljama sterilizacija pasa i mačaka je zakonski obavezna 

   Postoji moralni stav samog čina sterilizacije, a sa tim i doba/starost zivotinje u kojoj to treba da se uradi.
- Rana sterilizacija se radi u starosti od 3 meseca, kod štenadi i mačića.
- Optimalna sterilizacija se radi u starosti od oko 5,5 meseci, tj. pre prvog polnog žara životinje, koja sledi najčešće u 6 mesecu starosti.

   Kada se uradi sterilizacija u ovom periodu života Vašeg kućnog ljubimca, mogućnost da Vaš ljubimac dobije npr. tumor dojke u starosti, manji je od 85 %! Ujedno, kada se radi sterilizacija kod mladih životinja, nema potrebe da se vadi i materica, već samo jajnici - ova procedura se naziva ovariektomija.

   Ovom metodom, ostaju sačuvani ligamenti materice - ligamenta lata uteri, koji imaju ulogu i u fiksiranju mokraćne bešike u abdomenu (stomaku) životinje. Samim tim, manja je i mogućnost dislociranja bešike u karličnom prostoru, jer takva dislokacija izaziva često problem incontinentio urine tj. nemogućnost zadržavanja mokraće - nekontrolisano mokrenje. Više o samoj inkontinenciji kod životinja možete pročitati OVDE.

Sterilizacija pasa
Foto: Panvet Facebook (@panvetsubotica)

   Činjenica je takođe, da je sve veći broj starijih nesterilisanih kućnih ljubimaca koji imaju problem piometre, hemometre, mukometre - upala materice, problemima policističnih jajnika, cistične materice, tumora jajnika, kao i tumora dojki. U velikom broju slučajeva, tumori su zloćudnih karakteristika - karcinomi, ili adenokarcinomi.

Prikaz post-operativnog izgleda abdomena ženke stare 7 godina posle mastektomije.
Izvor: Panvet Instagram (@pan_vet)
   Uzevši u obzir zdravstvene rizike i benefite ovakvog čina po Vašeg kućnog ljubimca, nameće se zaključak da pravovremena sterilizacija pasa i mačaka ima dugoročne pozitivne efekte sa aspekta nege, držanja i lečenja. Takodje ne treba zanemariti i finansijsko-materijalni aspekt cele priče, jer sterilizacija u ranom uzrastu ne ostavlja posledice po pravilan rast i razvoj životinje, a Vas lišava dodatnih troškova poroda, kao i lečenja eventualnih teških onkoloških promena koje bi Vaš ljubimac imao u starosti. Treba spomenuti i veliki broj napuštenih pasa i mačaka u našoj zemlji, dobar deo ove populacije nastao je upravo zato što bivši vlasnici nisu uradili na vreme sterilizaciju svojih kućnih ljubimaca.

Psi lutalice - sterilizacija Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Veliki broj pasa lutalica rešio bi se pravovremenom sterilizacijom 

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica


Panvet tim
DVM Slobodan Stevanov
Локација: Panvet veterinarska ambulanta Subotica